This is a Clilstore unit. You can link all words to dictionaries.

2. Γιατί CLIL

Ένας σημαντικός λόγος για την εισαγωγή του CLIL είναι να βοηθήσει τον τομέα της εκπαίδευσης να προετοιμάσει τους μαθητές/φοιτητές του σήμερα για τον κόσμο της εργασίας του σήμερα, καθώς και του αύριο. Οι νέοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις από εκείνες που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι παππούδες τους.

 

Για το μεγαλύτερο μέρος του εικοστού αιώνα, το σύνολο των δεξιοτήτων που απαιτούνταν για το εργατικό δυναμικό ήταν πολύ πιο απλό από ό, τι είναι σήμερα. Τα σχολεία προετοίμαζαν τους μαθητές τους για τον κόσμο της εργασίας με τη διδασκαλία ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής, δίνοντάς τους κάποιες πληροφορίες για τονκόσμο όπου ζούσαν, καθώς και με την επιμόρφωσή τους σε πρακτικές δεξιότητες όπως δακτυλογραφία, μαγειρική ή διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης. Οι μαθητές έπρεπε να συνηθίσουν να ακολουθούν μια τακτική καθημερινή ρουτίνα, να θυμούνται πληροφορίες και να ακολουθούν οδηγίες.

Αντιθέτως, σκεφτείτε την προετοιμασία των μαθητών για απασχόληση στον σύγχρονο κόσμο. Ποιες δεξιότητες αναμένουμε ότι μπορεί να χρειαστoύν οι σημερινοί και οι αυριανοί εργαζόμενοι;

Θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και ευέλικτοι ως προς το πότε και πώς λειτουργούν. Θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με δεξιότητες πληροφορικής, καθώς και να είναι σε θέση να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται στο διαδίκτυο ή μέσω των διαδικτυακών κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Το εργατικό δυναμικό θα πρέπει επίσης να έχει τις αναγκαίες κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες ώστε τα άτομα να συνεργάζονται σε ομάδες εργασίας(project teams), αντί να εργάζονται ατομικά. Ίσως χρειαστεί να είναι καλά εκπαιδευμένα στο θέμα τους, αλλά και να έχουν κίνητρα για να μάθουν περισσότερες δεξιότητες και γλώσσες καθώς οι θέσεις εργασίας συνεχώς αλλάζουν και να αναπτύσσονται. Σίγουρα θα ήταν χρήσιμο εάν μπορούσαν να εκμεταλλευτούντις γλωσσικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες που απαιτούνται σε πολυεθνικές βιομηχανίες και πολυπολιτισμικές κοινότητες.

Ως εκπαιδευτικοί, πρέπει να αναπτύξουμε νέους ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για το δικό τους έργο, που μπορούν να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους και να σκεφτούν από μόνοι τους.

Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα που περιγράφει τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η Εκπαίδευσητου 21ου αιώνα για να εκπαιδευτούν οι φοιτητές/μαθητές και να προετοιμαστούν για τον κόσμο του σήμερα.

 

2.1.         Ταιριάζει το CLILσε όλους τους εκπαιδευτικούς;

Όταν είναι εφικτό, είναι προτιμότερο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του καθηγητή ειδικού μαθήματος και των καθηγητών ξένων γλωσσών στο σχολείο κατά τη δημιουργία μιας τάξης CLIL (Pavesietal 2001).

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, και οι καθηγητές CLIL συχνά πρέπει να εκτελέσουν και τους δύο ρόλους. Αυτό συχνά δημιουργεί άγχος, όταν οι εκπαιδευτικοί που είναι καλοί γνώστες του μαθήματος τους, αλλά δεν κατέχουν τη γλώσσα-στόχο, αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το CLIL.

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο σχόλιο από ένα καθηγητή ειδικότητας:

"Είμαι ένας καθηγητής που χρησιμοποιεί τη μέθοδο CLIL, και ξέρω τι περιεχόμενο θέλω να μάθουν οι μαθητές μου. Αλλά πώς μπορώ να ξέρω ποια γλώσσα να τους διδάξω; "

Οι καθηγητές CLIL δεν διδάσκουν το είδος της γλώσσας που μαθαίνουν οι μαθητές συνήθως σε μαθήμα γλώσσας.

Με άλλα λόγια, οιεκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν την μέθοδο CLILδεν διδάσκουν Βασικές Δεξιότητες ΔιαπροσωπικήςΕπικοινωνίας{Basic Interpersonal Communication Skills (BICS)}.

Τι είδους γλώσσα λοιπόν διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί του CLIL;

Αυτό μπορεί να περιγραφεί σε τρεις κατηγορίες.

Αυτό το είδος της εκμάθησης γλωσσών ονομάζεται CALP - Γνωστική Ακαδημαϊκή Γλωσσομάθεια. {CALP – Cognitive Academic Language Proficiency.}

BICS και CALP είναι όροι που εισάγονται από τον Jim Cummins (1979).

 

2.2.          Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του CLIL;

 Σύμφωνα με το άρθρο 5 του τόμου 1 (4) του Διεθνούς CLIL Ερευνών Εφημερίδα «Αντιμέτωποι με το CLIL: Απώλειες από εφαρμογές CLIL στη Γερμανία», το CLIL ως μέθοδος έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα.

Ο Wolff, 2004, αναφέρει επίσης ότι:

Με το CLIL, η εκμάθηση του συγκεκριμένου θέματος είναι διαπολιτισμική. (Christ, 2000)

 

Short url:   http://multidict.net/cs/2541