This is a Clilstore unit. You can link all words to dictionaries.

Κατασκευή Γεφυριών

Η κατασκευή των πέτρινων γεφυριών ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και συνεχίζει μέχρι την τουρκοκρατία, οπότε πήραν τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Στη νεότερη εποχή, την ανέγερση των γεφυριών αναλάμβαναν κυρίως Ηπειρώτες μάστορες κατ' εντολήν του χρηματοδότη. Η διαδικασία κατασκευής ήταν εμπειρική, γι' αυτό και πολλά γεφύρια χρειάστηκε να χτιστούν και να ξαναχτιστούν μέχρι να στεριώσουν. Το δυσκολότερο κομμάτι της κατασκευής, ήταν η θεμελίωση μιας και πολλές φόρες έπρεπε να γίνει μέσα στο ποτάμι. Ακολουθούσε η τοποθέτηση, ταυτόχρονα στις δύο πλευρές, πελεκημένων σε κατάλληλα σχήματα λίθων μέχρι την κορυφή, όπου στο μέσον απέθεταν τη μεσαία πέτρα, γνωστή ως «κλειδί». Τα τοξωτά γεφύρια έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους το τόξο, το οποίο προσδίδει την απαραίτητη σταθερότητα και τους δίνει μια ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά.

Διακρίνονται σε πολλές μορφές αναλόγως των χαρακτηριστικών τους. Τα μονότοξα γεφύρια τα κατασκεύαζαν σε μέρη που οι όχθες των ποταμών δεν είχαν μεγάλη απόσταση και το έδαφος ήταν σταθερό. Τα πολύτοξα τα κατασκεύαζαν όταν τα σημεία που ήθελαν να γεφυρώσουν, η απόσταση ήταν σχετικά μεγάλη ή το έδαφος δεν ήταν κατάλληλο για την στερέωσή τους.

Η ονομασία συνήθως δινόταν από αυτόν που έδωσε τα χρήματα για την κατασκευή του ή της περιοχής ή ακόμα και του θρύλου που το συνόδευε.

Ας δούμε κάποια από αυτά:

Το γεφύρι του Ζιάκα βρίσκεται κάτω από το χωριό Ζιάκας του Ν. Γρεβενών, στο Βελονιά ποταμό. Είναι δίτοξο με σαφώς μεγαλύτερη την κύρια καμάρα. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το ιδιαίτερα επιβλητικό γεφύρι του Αζιζ Αγά Βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρίκωμο, σε μια πανέμορφη κοιλάδα στο Βενέτικο ποταμό στο Ν. Γρεβενών. Είναι τρίτοξο γεφύρι και από το μεσαίο τόξο κρέμεται το καμπανάκι που προειδοποιούσε τους περαστικούς για την επικινδυνότητα διέλευσης από το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος. Χτίστηκε το 1727 με χορηγό τον Αζίζ - Αγά και σύμφωνα με το θρύλο, έπεσε δυο φορές.

Το δίτοξο γεφύρι της Πορτίτσας, πιθανότατα το δημοφιλέστερο και ομορφότερο γεφύρι του νομού, βρίσκεται κοντά στο χωριό Σπηλαίο στο νομό Γρεβενών μπροστά από το ομώνυμο φαράγγι που δημιουργεί ο πόταμος Βενέτικος παραπόταμος του Αλιάκμονα. Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743.

Το Γεφύρι του Βοϊδομάτη χτίστηκε το 1853 και βρίσκεται στο χωριό Κλειδωνιά, στα Ζαγοροχώρια, στο σημείο που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου. Ενώνει τις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη και είναι μονότοξο.

Το γεφύρι της Κόνιτσας βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα, στον Αώο ποταμό. Είναι μονότοξο από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Έχει ύψος 20 μέτρα και μήκος 40. Χτίστηκε το 1870. Κάτω από την καμάρα κρέμεται καμπανάκι που χρησίμευε για να ειδοποιεί τους περαστικούς όταν φυσούσε δυνατός αέρας Το Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό ενώνει τις όχθες του Βίκου και βρίσκεται στην περιοχή κοντά στους Κήπους. Είναι μεγάλο τρίτοξο γεφύρι με εντυπωσιακή συμμετρία.

Το Γεφύρι “του Μύλου” χτίσθηκε το 1748 και αποτελείται από δύο μεγάλες καμάρες και μια ψευτοκαμάρα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά από το χωριό Κήποι στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια του Ν Ιωαννίνων.

Short url:   http://multidict.net/cs/827