This is a Clilstore unit. You can link all words to dictionaries.

2.2.2. Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών & 2.2.3. Πώς να εμπλέκονται οι γονείς

1. Θέλω να γίνω (μηχανικός /μηχανολόγος/ ξυλουργός). Γιατί πρέπει επίσης να μάθω μια νέα γλώσσα, αν δεν θα πρέπει να εξεταστώ στις Παγκύπριες /Πανελλαδικές εξετάσεις;

ToCLIL διδάσκει τη γλώσσα και το περιεχόμενο ταυτόχρονα. Μαθαίνοντας τη στοχευμένη γλώσσα ( ΣΓ ή ΕΓ) που σχετίζεται με τον τομέα των σπουδών σου, σου ανοίγονται οι πόρτες στο μέλλον . Σου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχεις σε εργαστήρια , σεμινάρια ή σε ένα πρόγραμμα Erasmus στο εξωτερικό .

Το CLIL βοηθά επίσης στη βελτίωση των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και αναπτύσσει πολύγλωσσα συμφέροντα και νοοτροπίες .

Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει αν θέλεις να εργαστείς στο εξωτερικό κάποια στιγμή , και θα είναι ελκυστικό για τους μελλοντικούς εργοδότες που θέλουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σε διεθνές επίπεδο , ή μέσα σε μια παγκόσμια κοινότητα .

2. Δεν είμαι καλός στις γλώσσες. Θα χαμηλώσει ο βαθμός μου για το περιεχόμενο;

Όχι. Ο καθηγητής σου θα αξιολογήσει το περιεχόμενο και τη γλώσσα χωριστά . Ο Πίνακας αξιολόγησης θα σου δείξει τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει ο καθηγητής σου όταν θα σε αξιολογήσει.

3.   Δεν είναι χρονοβόρο για μένα να μάθω το λεξιλόγιο σε μια άλλη γλώσσα (ΕΓ); Θα μάθω λιγότερο περιεχόμενου από τους άλλους μαθητές που διδάσκονται μόνο στην σχολική κοινή γλώσσα (ΣΚΓ);

Μελετώντας ένα θέμα μέσα από μια άλλη γλώσσα οδηγεί σε καλύτερη μάθηση , όχι λιγότερη μάθηση . Η ύλη που θα καλυφθεί είναι η ίδια με των άλλων μαθητών . Επιπλέον, θα μάθεις μια άλλη γλώσσα εκτός από το ειδικό θέμα . Το μάθημα σου θα είναι πιο πλούσιο , παρά φτωχότερο . Θα είσαι σε θέση να περιγράφεις πράγματα και να κάνεις πράγματα στην άλλη γλώσσα , όπως και στην δική σου.

4.   Θα μπορώ να καταλαβαίνω όλα όσα διδάσκομαι στην ξένη γλώσσα όπως και αν τα διδασκόμουν στην Σχολική Κοινή Γλώσσα (ΣΚΓ);

Ναι. Ο δάσκαλος σου θα βρει τρόπους να σε βοηθήσει να καταλάβεις το ειδικό θέμα.

Να θυμάσαι ότι το να χρησιμοποιείς την Σχολική Κοινή Γλώσσα στο μάθημα δεν απαγορεύεται και μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τον καθηγητή σου.

Επιπλέον, ο καθηγητής σου θα χρησιμοποιεί τρόπους για να εισάγει περιεχόμενο (π.χ. τεχνολογία ή διαγράμματα) που θα διευκολύνουν την μάθηση.

Πώς να εμπλέκονται οι γονείς

Η εμπλοκή των γονέων στη μόρφωση των παιδιών τους είναι απαραίτητη. Αν και είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς στις μέρες μας να συμβαδίζουν με την καθημερινή ρουτίνα και την κατ' οίκον εργασία των παιδιών, είναι ευθύνη των γονέων να παρακολουθούν την εκπαιδευτική πρόοδο των παιδιών τους. Θα πρέπει να καθοδηγούν, να βοηθούν, να παρακινούν και να ενισχύουν την μάθηση ώστε να διευκολύνουν την πρόοδο των παιδιών τους στο σχολείο. Ενημερώνοντας τους γονείς για το τι μπορεί να προσφέρει η μέθοδος CLIL, θα τους βοηθήσει να εμπλακούν στις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους από την αρχή. Δεν μπορούν, όμως, όλοι οι γονείς να χρησιμοποιούν την στοχευμένη γλώσσα ή την Επιπρόσθετη Γλώσσα (ΕΓ) στο περιβάλλον του σπιτιού τους για να ενισχύσουν την εκμάθηση ενός μαθήματος, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ζητώντας από τα παιδιά να μοιράζονται αυτά που μαθαίνουν με τους γονείς τους δεν είναι μόνο κίνητρο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς.

Short url:   https://multidict.net/cs/2543